Varje individ ska få vara den dom vill

Verksamhetsplan

Sjögläntan och Norrbybarnen är privata familjedaghem som bedrivs utav Mathilda och Anette. Mathilda bor i stort hus vid Färssjön med sin familj. Anette bor i ett stort hus i Söderala.

Inomhusmiljö

Vi har stora hus med bra plats för inomhuslek. 2 lekrum vardera, kök, vardagsrum, toalett, hall där barnen har chans att leka och vara kreativa på.

Utomhusmiljö

Sjögläntan har en stor bakgård med fin sjöutsikt där barnen har stora ytor att leka på. Vi tillbringar mycket tid i skogen och på stranden.
Norrbybarnen har en stor gård med skogen och bondgården runt knuten.

Utflykter

Varannan vecka har vi gymnastik på flygstaden i truppgympans hall, annars besöker vi museum, lekplatser, badhus, buspalats och annat regelbundet. Vi tycker om att aktivera oss :)

Vårt arbetssätt

Målet är att alla barn ska bli sedda. Barnen ska få utmana sig själv dagligen med olika aktiviteter. Frilek är viktigt för oss. Barnen lär sig det sociala samspelet genom att leka med andra. Barnen lär sig att kommunicera, och våga ta för sig. Barnen är väldigt snälla, vi har fantastiska grupper.

Vi jobbar mycket i olika böcker med dom äldre barnen där dom får träna på att skriva, vi tränar på att räkna enklare tal. Även utomhusmatte med kottar och pinnar är ett fantastiskt sätt att få in matten i leken. Vi läser mycket böcker med rim och barnen är väldigt duktiga på att hitta dom ord som saknas. Vi jobbar med en del övningar från Bornholms böckerna som dom får jobba ännu mer i när dom kommer upp på 6-års. Det senaste året har vi även börjat jobba med surfplattor då det används flitigt i förskoleklass och senare i skolan. Det är bra om dom får en vana för det redan nu. Surfplattan har många bra spel som vi jobbar. Våra favoriter är språklådan och ABC raketen där man jobbar med bilder och bokstäver. Vi tränar rim, hörförståelse, vi bygger ihop sagor med mera. En del barn läser och skriver hos mig och en del barn har fullt upp med bokstäver och att klara av att lyssna på sagor som vi läser på samlingen så det är väldigt olika.

Vårt mål för barnen som börjar 6- års är att: barnen ska ha fått en bra grund att stå på i livet. Alla barn är olika, alla barn kan olika mycket så vi har verkligen försökt att se var och en och att alla ska utvecklas på bästa sätt efter sin egen förmåga. Vi jobbar i en liten grupp, barnen har fått mycket uppmärksamhet och tid av oss att både bli sedda och hörda. Vi har flera barn som vi skickat iväg till 6-års som brukar komma tillbaka till oss och vara hos oss på loven då dom är lediga från skolan. Barnen blir väldigt tajta med varandra och saknade den dagen dom börjar i skolan.

Motorik

Barnen lär sig mycket med sin kropp när dom leker plus alla utflykter samt gympan vi har. Vi tränar simning med barnen när vi badar. Vi målar och ritar mycket, barnen får då träna på att koncentrera sig, hålla i pennan och vara kreativ. Vi bygger mycket lego samt pussel som är ett jättebra sätt att träna finmotorik på.

Mat

Vi lagar all mat själv. Vi försöker handla så ekologisk ( svenskt) som möjligt. Vi köper ofta kött från bondgårdar lokalt. Vi äter vegetariskt regelbundet, annars äter vi en bra varierande kost med bra råvaror. Barnen får frukost, lunch och mellis hos oss.

Likabehandlingsplan

I vår verksamhet har alla barn rätt att känna sig trygga, alla barn har rätt att känna gemenskap. Det spelar ingen roll vilken religion du tillhör, vilket kön du har eller vad du har för bakgrund. Alla människor har rätt att vara den person dom vill. Detta dokument ska ge ett dagligt stöd i min verksamhet så att alla vi vuxna, föräldrar samt dagbarnvårdare ska jobba mot samma mål. Att varje individ ska få vara den dom vill!

Barnens deltagande

I våra grupper diskuterar vi ofta, samt gör olika lekar där vi tränar på att vara en bra kompis, vi jobbar mycket efter olika bildkort på barn som visar olika uttryck och känslor där barnen ska försöka lista ut vad barnet på kortet känner. Vi skriver ned tillsammans vilka regler som gäller hos oss. Har man gjort något dumt, hur säger man förlåt på ett bra sätt exempelvis.

Föräldrar

Får ta del utav våra arbetssätt och vad vi har för mål och riktlinjer för barnen på utvecklingssamtalen och föräldramöten som hålls en gång per termin. När föräldrarna hämtar barnen på eftermiddagen så brukar vi gå igenom hur dagen har varit, har det hänt något speciellt. Föräldrarna som har sina barn hos oss har en bra insyn av sina barns verksamhet dagligen. Vi har en låst fb sida där det läggs upp bilder, matsedlar, info dagligen. Vi har även en öppen fb sida där man kan se vad vi hittar på under veckorna.

Dagbarnvårdarna

Vi har regelbundna möten där vi diskuterar våra arbetssätt samt nya arbetssätt, olika övningar vi ska göra med alla barn när vi träffas.

Vår Värdegrund

Trygghet-lärande-respekt-glädje

Vill ni ha ert barn hos oss, skicka en ansökan, vi har några lediga platser till våren.

Kontakta oss

Sjögläntan
Mathilda Nilsson
076-161 49 93
Norrbybarnen
Anetté Andersson
072-531 61 84

Hur söker man en plats?

För att göra en ansökan till oss så behöver man fylla i en blankett hos Söderhamns kommun som du hittar via knappen här nedanför. 
Blankett för ansökan
Producerad av